sobota, 2 maja 2015

Tarta z rabarbarem i budyniem


 ***
Będąc dzieckiem nie przepadałam za kwaśnym smakiem rabarbaru. Jednak zmieniło się to kiedy na urodzinach u znajomej mojej mamy zostałam poczęstowana ciastem z rabarbarem i budyniem, które bardzo mi zasmakowało. Tak więc, kiedy rozpoczął się sezon na rabarbar, postanowiłam upiec swoją wariację tarty.
*** 
 
 Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szk. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka   

  • 1 kg rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta imbiru
  • szczypta cynamonu 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( śmietankowego lub malinowego)
  • 650 ml mleka
  • 1 łyżka cukru 

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego 
 
 Wykonanie:
    1.  2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 1/3 szklanki oleju roślinnego oraz 1/3 szklanki mleka wymieszać, zagnieść i schować do lodówki.
    2.  1 kg rabarbaru obrać, umyć, pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Włożyć do garnka z odrobiną wody na spodzie (tak aby się nie przypalił). Zasypać rabarbar 5 łyżeczkami cukru, dodać szczyptę  imbiru i cynamonu. Wszystko zagotować i od tego momentu gotować na lekkim ogniu ok. 10 min. Po tym czasie odcedzić dokładnie rabarbar.
    3.  Nagrzać piekarnik do 190  ̊C.  Wyjąć z lodówki ciasto na spód i wyłożyć na formę z papierem do pieczenia, zostawiając z boku wyższą warstwę. Ciasto bez dodatków włożyć do pieca na ok. 15 min.
    4.  Wykorzystując 2 opakowania budyniu , 650 ml mleka i 1 łyżeczkę cukru przygotować budyń wg. wskazówek na opakowaniu. (Ważne! Budyń powinien być dosyć gęsty/twardy) 
    5. Następnie przygotować kruche ciasto na posypkę. Zagniatamy w tym celu 4 łyżki mąki, 4 łyżeczki cukru, 3 łyżki oleju roślinnego i 1 łyżeczkę cukru waniliowego.
    6.  Po 15 min. wyjąć zarumienione ciasto z piekarnika i rozprowadzić na nim kolejno - budyń i rabarbar oraz pokruszyć przygotowanym kruchym ciastem. Całość włożyć do pieca nagrzanego do 190   ̊C na 30 - 35 min.
    7.  Tartę z rabarbarem i budyniem wyjąć z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Tarta najlepiej smakuje pierwszego dnia; wtedy spód ciasta jest bardzo kruchy.  
    Tak  prezentuje się tarta z budyniem wiśniowym.
      Źródło: Ciasto jest modyfikacją przepisu z tej strony


      1 komentarz: