piątek, 8 maja 2015

Babka marmurkowa z czekoladową polewą





Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • ½  gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier – stale ubijając.
  2. Stopniowo dodawać żółtka i cukier wanilinowy - stale miksując.
  3. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
  5. Połowę ciasta przelać do dużej formy na babkę. Do drugiej części ciasta dodać kakao. Następnie kakaową masę wylać na jasną.
  6. Piec w 180 ̊C przez ok. 40 minut. Na pierwsze 20 min. możemy przełączyć piec na grzanie od dołu, dzięki temu nasza babka ładnie wyrośnie. Po tych 20 min. przełączyć na grzanie z góry i dołu. 
  7. Babkę lekko przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch babki. Udekorować według uznania. 
Źródło: link




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz