Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- ½ gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier – stale ubijając.
- Stopniowo dodawać żółtka i cukier wanilinowy - stale miksując.
- Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
- Wlać olej i wodę, wymieszać do połączenia się składników.
- Połowę ciasta przelać do dużej formy na babkę. Do drugiej części ciasta dodać kakao. Następnie kakaową masę wylać na jasną.
- Piec w 180 ̊C przez ok. 40 minut. Na pierwsze 20 min. możemy przełączyć piec na grzanie od dołu, dzięki temu nasza babka ładnie wyrośnie. Po tych 20 min. przełączyć na grzanie z góry i dołu.
- Babkę lekko przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch babki. Udekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz