***
Muffinki z budyniem upiekłam na Dzień Mamy. Stąd też kolorowe serduszka jako dekoracja. Możemy je zdobić według własnej fantazji, ale chyba najlepiej smakują oblane czekoladę (same w sobie nie są zbyt słodkie). Na część muffinów zabrakło mi czarnej masy na górę, więc udekorowałam je mrożonymi porzeczkami (wyglądają i smakują równie dobrze).
***
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego (dałam troszkę mniej ok. 60 g)
- 50 g masła w temp. pokojowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- budyń śmietankowy
Wykonanie:
- Ugotować budyń używając przy tym mniejszą ilość mleka (jeżeli do wykonania budyniu potrzeba 500 ml to dodać 400 ml mleka)
- Przesiać mąkę, dodając do niej kakao, proszek do pieczenia i sodę.
- Masło utrzeć z cukrem, dodać 2 jajka. Do masy dodać stopniowo przesianą mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Jeżeli mikser zaczyna mieć problem z mieszaniem dodawać stopniowo mleko.
- Masę kakaową włożyć do papilotek, tak aby zakryła dno. W środek włożyć łyżkę przestygniętego budyniu, a na wierzch znowu warstwę masy kakaowej. (Jeżeli braknie Wam -tak jak mi - masy kakaowej na wierzchnią warstwę, możecie jej nie dodawać, a jedynie dorzucić parę mrożonych owoców)
- Całość piec przez 20 min. w 180 *C. Przestygnięte dekorować według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz