***
Szybki, kolorowy, jednogarnkowy przepis. Leczo stanowi sycące danie główne, jak i dodatek do ryżu/makaronu. Możemy wtedy zastąpić kiełbasę kawałkami kurczaka lub pominąć zupełnie.
***
Składniki (ok. 4 porcje) :
- 2 duże cukinie
- 2 papryki
- 1 cebula
- 3 kawałki kiełbasy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, zioła prowansalskie)
Wykonanie:
- Kiełbasę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju w brytfance.
- Następnie obrać oraz pokroić w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Cebulę dodać do kiełbasy i zeszklić, następnie dorzucić cukinię.
- Paprykę dodać nieco później, ponieważ najszybciej stanie się miękka.
- Wszystko dusić na małym ogniu - mieszać co kilka minut. (Można wlać trochę wody, aby całość nie przywierała do spodu brytfanki).
- Kiedy składniki zaczynają puszczać wodę i stają się miękkie - dodać puszkę pomidorów oraz łyżkę koncentratu wymieszanego z przyprawami. Wszystko zagotować i dalej dusić przez kilka minut.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Kiedy cukinia i papryka są miękkie, leczo jest gotowe. Najlepiej smakuje podawane ze świeżym chlebem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz