wtorek, 5 maja 2015

Leczo z kiełbasą i cukinią


***
Szybki, kolorowy, jednogarnkowy przepis. Leczo stanowi sycące danie główne, jak i dodatek do ryżu/makaronu. Możemy wtedy zastąpić kiełbasę kawałkami kurczaka lub pominąć zupełnie.
***

 Składniki  (ok. 4 porcje) :
  • 2 duże cukinie
  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 3 kawałki kiełbasy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek, zioła prowansalskie) 

Wykonanie:
  1. Kiełbasę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju w brytfance.
  2. Następnie obrać oraz pokroić w kostkę cebulę, cukinię i paprykę. Cebulę dodać do kiełbasy i zeszklić, następnie dorzucić cukinię. 
  3. Paprykę dodać nieco później, ponieważ najszybciej stanie się miękka.
  4. Wszystko dusić na małym ogniu - mieszać co kilka minut. (Można wlać trochę wody, aby całość nie przywierała do spodu brytfanki).
  5. Kiedy składniki  zaczynają puszczać wodę i stają się miękkie - dodać puszkę pomidorów oraz łyżkę koncentratu wymieszanego z przyprawami. Wszystko zagotować i dalej dusić przez kilka minut. 
  6. Solimy i pieprzymy do smaku. 
  7. Kiedy cukinia i papryka są miękkie, leczo jest gotowe. Najlepiej smakuje podawane ze świeżym chlebem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz