wtorek, 19 maja 2015

Omlet "Rambo"




***
"Rambo" jest w naszym domu od zawsze. Moja mama już nie pamięta czy na przepis wpadła sama, wykorzystując składniki znajdujące się pod ręką. Czy zasłyszała go w jakimś radiu przypadkiem.  Omlet nadaje się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni i ile dodamy jajek. Przepis można dowolnie modyfikować - w wersji podstawowej (jajka, mleko i płatki) smakuje równie dobrze.

***

Składniki  (na jedną porcję):
  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • garść płatków kukurydzianych
  • ćwiartka papryki
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera
  • ćwiartka cebuli
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie 
  • olej

Wykonanie:
  1. Jajka rozbić do miski i roztrzepać widelcem, dodać łyżkę mleka oraz przyprawy (według uznania) - wymieszać.
  2. Paprykę, szynkę, cebulę  i ser pokroić w kosteczkę. 
  3. Do miski z jajkami wrzucić płatki kukurydziane, połowę pokrojonego sera i resztę składników - delikatnie wymieszać.
  4. Olej rozgrzać na małej patelni.
  5. Całość wlać na patelnię. Kiedy omlet z jednej strony się zetnie, przewracamy go (najlepiej wcześniej pokroić go na pół lub ćwiartki; wtedy przerzucanie będzie łatwiejsze). Na górę kładziemy pozostałe kawałki sera. Możemy zmniejszyć temperaturę na palniku, tak aby omlet powoli doszedł, a ser się roztopił.
  6. Omlet należy jeść na ciepło, można podawać go z ketchupem.   

1 komentarz:

  1. Próbowałem i bardzo mi smakowało. Nigdy dotąd nie jadłem takiego omletu, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń