"Rambo" jest w naszym domu od zawsze. Moja mama już nie pamięta czy na przepis wpadła sama, wykorzystując składniki znajdujące się pod ręką. Czy zasłyszała go w jakimś radiu przypadkiem. Omlet nadaje się zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Wszystko zależy od tego jak bardzo jesteśmy głodni i ile dodamy jajek. Przepis można dowolnie modyfikować - w wersji podstawowej (jajka, mleko i płatki) smakuje równie dobrze.
***
Składniki (na jedną porcję):
- 2 jajka
- łyżka mleka
- garść płatków kukurydzianych
- ćwiartka papryki
- 2 plasterki szynki
- 2 plasterki sera
- ćwiartka cebuli
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- olej
Wykonanie:
- Jajka rozbić do miski i roztrzepać widelcem, dodać łyżkę mleka oraz przyprawy (według uznania) - wymieszać.
- Paprykę, szynkę, cebulę i ser pokroić w kosteczkę.
- Do miski z jajkami wrzucić płatki kukurydziane, połowę pokrojonego sera i resztę składników - delikatnie wymieszać.
- Olej rozgrzać na małej patelni.
- Całość wlać na patelnię. Kiedy omlet z jednej strony się zetnie, przewracamy go (najlepiej wcześniej pokroić go na pół lub ćwiartki; wtedy przerzucanie będzie łatwiejsze). Na górę kładziemy pozostałe kawałki sera. Możemy zmniejszyć temperaturę na palniku, tak aby omlet powoli doszedł, a ser się roztopił.
- Omlet należy jeść na ciepło, można podawać go z ketchupem.
Próbowałem i bardzo mi smakowało. Nigdy dotąd nie jadłem takiego omletu, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń