wtorek, 19 maja 2015

Sałatka z brokułem i słonecznikiem




Składniki:
  • 1 brokuł
  • 3 plasterki sera
  • 3 plasterki szynki
  • 3 łyżki słonecznika 

Wykonanie:
  1. Brokuł umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do wrzącej wody, lekko posolić, dodać kawałek skórki z cytryny i gotować do momentu, kiedy będzie można swobodnie wbić w niego widelec. (nie rozgotować go za bardzo, bo z sałatki wyjdzie papka)
  2. W międzyczasie uprażyć na patelni słonecznik.
  3. Ser i szynkę pokroić w plasterki.
  4. Brokuł - po ugotowaniu - zahartować w zimnej wodzie. Przełożyć do miski, wsypać do niej uprażony słonecznik, ser i szynkę. Wszystko delikatnie wymieszać. Sałatka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz