***
Babka z lekką nutą cytryny, bardzo puszysta. Mało słodka, więc jeżeli ktoś lubi słodsze wypieki proponuję dodać więcej cukru do masy oraz polać babkę lukrem (najlepiej cytrynowym). Smacznego :)
***
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 160 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło roztopić i ostudzić.
- Oddzielić żółtka od białek. Następnie do żółtek dodać cukier puder i zmiksować, aż masa stanie się jasna i puszysta (tak jak kogiel mogiel).
- Połączyć ze sobą przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodać mąki, zimne masło i sok z cytryny do masy "żółtkowej". Wszystko dokładnie wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli). Pianę dodać stopniowo do masy żółtkowej i delikatnie wymieszać.
- Babkę piec w 180 ℃ przez ok 40 min. (do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz