czwartek, 9 lipca 2015

Puszysta babka lekko cytrynowa


























***
Babka z lekką nutą cytryny, bardzo puszysta. Mało słodka, więc jeżeli ktoś lubi słodsze wypieki proponuję dodać więcej cukru do masy oraz polać babkę lukrem (najlepiej cytrynowym). Smacznego :)
***

Składniki (na średniej wielkości foremkę):

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Masło roztopić i ostudzić.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Następnie do żółtek dodać cukier puder i zmiksować, aż masa stanie się jasna i puszysta (tak jak kogiel mogiel).
  3. Połączyć ze sobą przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodać mąki, zimne masło i sok z cytryny do masy "żółtkowej". Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę (możemy dodać szczyptę soli). Pianę dodać stopniowo do masy żółtkowej  i delikatnie wymieszać. 
  5. Babkę piec w 180 ℃ przez ok 40 min. (do suchego patyczka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz