sobota, 11 lipca 2015

Ciasto z porzeczkami bez pieczenia

***
Ciasto maksymalnie porzeczkowe, lekkie i orzeźwiające. W sam raz na upały. Nie jest ani zbyt słodkie, ani zbyt kwaśne. Fani dżemu porzeczkowego będą zachwyceni. Ciasto można dowolnie modyfikować w zależności od sezonowych owoców. Smacznego :)
*** 

Składniki:
  • 1 opakowanie biszkoptów (ok. 120 g)
  • 400 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g czarnej porzeczki 
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Przygotowanie:
  1. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szczelnie wyłożyć biszkoptami. 
  2. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. 300 g czarnej porzeczki zmiksować w blenderze razem z 3 łyżkami cukru pudru i jogurtem naturalnym. Na końcu wlać do masy porzeczkowej przestudzoną żelatynę i całość zmiksować.
  4. Gotową masę wylać na wcześniej przygotowane biszkopty. Ciasto schować do lodówki do czasu aż masa zastygnie.
  5. Do rondelka nalać odrobinę wody i wsypać pozostałą część porzeczek oraz łyżkę cukru pudru. Całość chwilę gotować, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Porzeczki na końcu można dodatkowo zblendować. 
  6. Po wyjęciu gotowego ciasta z lodówki udekorować je masą porzeczkową według uznania i podawać. Ciasto przechowywać najlepiej w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz