***
Ciasto maksymalnie porzeczkowe, lekkie i orzeźwiające. W sam raz na upały. Nie jest ani zbyt słodkie, ani zbyt kwaśne. Fani dżemu porzeczkowego będą zachwyceni. Ciasto można dowolnie modyfikować w zależności od sezonowych owoców. Smacznego :)
***
- 1 opakowanie biszkoptów (ok. 120 g)
- 400 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
- 4 łyżki cukru pudru
- 400 g czarnej porzeczki
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Przygotowanie:
- Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szczelnie wyłożyć biszkoptami.
- Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia.
- 300 g czarnej porzeczki zmiksować w blenderze razem z 3 łyżkami cukru pudru i jogurtem naturalnym. Na końcu wlać do masy porzeczkowej przestudzoną żelatynę i całość zmiksować.
- Gotową masę wylać na wcześniej przygotowane biszkopty. Ciasto schować do lodówki do czasu aż masa zastygnie.
- Do rondelka nalać odrobinę wody i wsypać pozostałą część porzeczek oraz łyżkę cukru pudru. Całość chwilę gotować, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę. Porzeczki na końcu można dodatkowo zblendować.
- Po wyjęciu gotowego ciasta z lodówki udekorować je masą porzeczkową według uznania i podawać. Ciasto przechowywać najlepiej w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz