Składniki (ok. 12 sztuk) :
- 120 g masła w temp. pokojowej
- 20 g kakao
- 75 g brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 90 g mąki owsianej
- 55 g prażonych ziaren słonecznika ( dodałam mniej, w zamian dodałam jeszcze sezamu i kokosu)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Słonecznik podprażyć na patelni.
- Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Dodać cukier, masło i słonecznik, wszystko razem połączyć.
- Z ciasta formować kule wielkości orzecha włoskiego i wykładać na blaszce formując ciastka o grubości ok. 5 mm.
- Ciastka piec w 170 ℃ przez 10-12 min. Gotowe ciastka wyjąć z pieca i przed przeniesieniem ich do puszki ostudzić. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz