czwartek, 30 lipca 2015

Domowe pieguski


Składniki ( na ok. 14 dużych ciastek) :

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru ( dodałam mniej)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 140 g bakalii ( dodałam kokos, czekoladę i rodzynki)
  • 2 łyżki płatków owsianych

Wykonanie:
  1. Rodzynki i czekoladę pokroić w małe kawałeczki.
  2. Mąki, cukier, proszek do pieczenia wymieszać. Dodać jajko oraz masło, zagnieść ciasto.
  3. Na końcu dodać bakalie i płatki owsiane, wszystko ponownie zagnieść. Gotowe ciasto odłożyć do lodówki na ok. 30 min.
  4. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatać dłonią na blaszce. 
  5. Pieguski piec w 160 ℃ przez 12 min. Ciasteczka powinny się zarumienić.
Źródło: Przepis znalazłam na tym blogu



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz