sobota, 1 sierpnia 2015

Kruche ciasto z budyniem czekoladowym






















Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 2 duże jajka
Dodatkowo:
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru
  • 700 ml mleka
  • 200 g malin lub jeżyn

Wykonanie:
  1. Mąki, proszek do pieczenia, kakao i cukier wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i utrzeć. Do kruszonki dodać jajka i całość zagnieść. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 min.
  2. Ugotować budynie i ostudzić.
  3. Podzielić ciasto na dwie części. Wyłożyć pierwszą część na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na nią położyć budyń czekoladowy, a następnie maliny odsączone z nadmiaru wody. Na górę rozkruszyć drugą część ciasta.
  4. Piec w 180  przez ok. 40-45 min. Smacznego :)
 Źródło: Przepis pochodzi z tej strony


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz