***
Muffinki z gruszkami i imbirem są idealnym zwiastunem jesieni. Smakują wyśmienicie w duecie z gorącą herbatą. Można wykorzystać ten przepis również w innej wariacji, a mianowicie z jabłkami i cynamonem. Polecam zrobić ciasto z podwójnej porcji, ponieważ muffinki znikają błyskawicznie. Smacznego :)
***
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka imbiru
- 140 ml kefiru
- 125 ml oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 300 g obranych i pokrojonych w kostkę gruszek
- brązowy cukier i/lub sezam do posypania przed pieczeniem
Wykonanie:
- W jednej misce wymieszać suche składniki tzn. mąkę, proszek, cukier i imbir.
- W drugiej misce wymieszać delikatnie mokre składniki tzn. kefir, olej, miód i jajka.
- Suche i mokre składniki dodać do siebie. Lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i obrane gruszki. Całość zamieszać.
- Kiedy ciasto będzie już wyłożone do papilotek, muffinki oprószyć brązowym cukrem i/lub sezamem.
- Całość piec w 190 ℃ przez ok. 20- 25 min.
Przepis pochodzi z tego bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz