poniedziałek, 14 września 2015

Muffinki z gruszkami i imbirem



*** 
Muffinki z gruszkami i imbirem są idealnym zwiastunem jesieni. Smakują wyśmienicie w duecie z gorącą herbatą. Można wykorzystać ten przepis również w innej wariacji, a mianowicie z jabłkami i cynamonem. Polecam zrobić ciasto z podwójnej porcji, ponieważ muffinki znikają błyskawicznie. Smacznego :)
***

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 140 ml kefiru
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżka miodu
  • 2 jajka
  • 300 g obranych i pokrojonych w kostkę gruszek
  • brązowy cukier i/lub sezam do posypania przed pieczeniem


Wykonanie:
  1. W jednej misce wymieszać suche składniki tzn. mąkę, proszek, cukier i imbir.
  2. W drugiej misce wymieszać delikatnie mokre składniki tzn. kefir, olej, miód i jajka.
  3. Suche i mokre składniki dodać do siebie. Lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pokrojone w kostkę i obrane gruszki. Całość zamieszać.
  4. Kiedy ciasto będzie już wyłożone do papilotek, muffinki oprószyć brązowym cukrem i/lub sezamem. 
  5. Całość piec w 190 ℃ przez ok. 20- 25 min. 

Przepis pochodzi z tego bloga.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz