sobota, 11 lipca 2015

Cytrynowe kruche ciasteczka



***
Proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasteczka w moim domu znikają w błyskawicznym tempie. Smakują dużo lepiej niż ciastka kupione w sklepie. Sprawdzą się również jako słodki prezent dla bliskiej osoby. Smacznego :)
***

Składniki (na ok. dwie blaszki):
  • 350 gram mąki pszennej
  • 200 gram masła (w temp. pokojowej)
  • 70 gram cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sok z połowy cytryny
  • obrana skórka z jednej cytryny
  • gorzka czekolada do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać. Wszystkie powyższe składniki połączyć i zagnieść na jednolitą masę. 
  2. Wykroić ulubiony wzór ciasteczek i położyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Ciasta powinny mieć grubość ok. 4 mm.
  3. Ciasteczka piec w 175  przez ok. 7-8 min. (gotowe ciasteczka mają być jasne, trzeba je obserwować aby się za bardzo nie zarumieniły). 
  4. Ostudzone ciastka udekorować roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz