Składniki:
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 1 kg sera na sernik
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru ( dodałam mniej)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g białej czekolady
- 70 g jagód
Wykonanie:
- Herbatniki pokruszyć i utrzeć z miękkim masłem. Tortownicę wyłożoną masą schłodzić.
- Jagody umyć i zblendować na jednolitą masę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Ser zmiksować z jajkami, cukrem i mąką. Wlać stopniowo płynną czekoladę mieszając. Odłożyć połowę masy, resztę zmiksować z musem jagodowym.
- Na herbatnikowy spód wyłożyć masę serowo - jagodową, a na nią masę serową. Następnie na górze sernika poukładać jagody.
- Sernik piec przez ok. 1 godzinę w 170 ℃ . Wystudzić ciasto w uchylonym piekarniku.
- Na koniec ciasto można oprószyć czekoladowymi wiórkami i ułożyć na nim świeże jagody. Smacznego.
Jadłbym :)
OdpowiedzUsuń