piątek, 24 lipca 2015

Sernik z jagodami i białą czekoladą























Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 kg sera na sernik
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru ( dodałam mniej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g jagód

Wykonanie:
  1. Herbatniki pokruszyć i utrzeć z miękkim masłem. Tortownicę wyłożoną masą schłodzić.
  2. Jagody umyć i zblendować na jednolitą masę. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
  3. Ser zmiksować z jajkami, cukrem i mąką. Wlać stopniowo płynną czekoladę mieszając. Odłożyć połowę masy, resztę zmiksować z musem jagodowym.
  4. Na herbatnikowy spód wyłożyć masę serowo - jagodową, a na nią masę serową. Następnie na górze sernika poukładać jagody.
  5. Sernik piec przez ok. 1 godzinę w 170  . Wystudzić ciasto w uchylonym piekarniku.
  6. Na koniec ciasto można oprószyć czekoladowymi wiórkami i ułożyć na nim świeże jagody. Smacznego.



1 komentarz: