Składniki:
- 200 g masła (w temp. pokojowej)
- 4 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 150 g gorzkiej czekolady 70 %
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 galaretki wiśniowe
- 600 g truskawek
Przygotowanie:
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, aby ostygła.
- W miseczce przygotować galaretki według wskazówek na opakowaniu.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem. Później do masy dodawać pojedynczo jajka.
- Do gładkiej masy dodać ostudzoną czekoladę, stale mieszając.
- Na koniec wsypać mąkę i mieszać, aż masa będzie jednolita.
- Ciasto wylać na formę i piec przez 30 min. w 180 ℃
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić, następnie pokryć je warstwą truskawek i wylać przygotowane wcześniej galaretki. Całość można włożyć na chwilę do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz