środa, 17 czerwca 2015

Ciasto na czekoladowym spodzie z truskawkami i galaretką


Składniki:

  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 4 małe jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 150 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 600 g truskawek

Przygotowanie:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, aby ostygła.
  2. W miseczce przygotować galaretki według wskazówek na opakowaniu.
  3. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Później do masy dodawać pojedynczo jajka. 
  4. Do gładkiej masy dodać ostudzoną czekoladę, stale mieszając. 
  5. Na koniec wsypać mąkę i mieszać, aż masa będzie jednolita.
  6. Ciasto wylać na formę i piec przez 30 min. w 180 ℃
  7. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić, następnie pokryć je warstwą truskawek i wylać przygotowane wcześniej galaretki. Całość można włożyć na chwilę do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz