wtorek, 12 lutego 2019

Babeczki kawowe

***
Babeczki kawowe z dodatkiem kremu rumowego idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy lub jako słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Przygotowanie babeczek jest niezwykle proste, a w zamian dostajemy pięknie wyrośnięte słodkości.  Smacznego :)

***

Składniki (na ok. 10 babeczek):

  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 140 g mąki
  • 100 g brązowego cukru (najlepiej wcześniej zmielić go w młynku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 75 ml kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka kakao
  • 50 ml kawy rozpuszczalnej
  • ekstrakt rumowy
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z kakao.
  3. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać po jednym jajku na przemian z łyżką suchych składników. Na koniec wsypać pozostałą część mąki.
  4. W kolejnym kroku do masy dodać kefir, kawę oraz kilka kropelek ekstraktu rumowego, ponownie wszystko zmiksować.
  5. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w 180  przez ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz