wtorek, 12 lutego 2019

Sernik kakaowy z malinami

Składniki:

Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
  • 1 białko
  • 2 jajka
  • 1 kg sera
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki budyniu o smaku wanilinowym
Dodatkowo:
  • 1 szklanka mrożonych malin

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich schować do zamrażalki na ok. 30 min., drugą część wyłożyć na tortownicę. 
  2. Składniki na masę serową wymieszać delikatnie trzepaczką. 
  3. Na ciasto wyłożone w tortownicy wylać masę serową, następnie ułożyć maliny i zetrzeć na tarce na grubych oczkach zamrożoną część ciasta. 
  4. Sernik piec w 180  ̊przez ok. 50-60 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz