wtorek, 12 lutego 2019

Szarlotka sypana

Składniki:

  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła (zamrożonego wcześniej)
  • 1,5 kg jabłek startych na grubych oczkach
  • cynamon
  • cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
  1. Mąkę, proszek do pieczenia, kaszkę manną i cukier wymieszać. 
  2. Na spodzie tortownicy rozsypać 1/3 suchych składników. Na to położyć ok. 40 gram masła posiekanego w drobne płatki. Kolejna warstwę stanowi połowa jabłek, którą należy posypać cynamonem.
  3. Na jabłka z cynamonem wysypać 1/3 suchych składników, a na to położyć drugą część jabłek i cynamon. Na samą górę rozsypać ostatnią część suchych składników i pozostałą część masła pokrojonego w drobne kawałeczki.
  4. Całość piec w 180 przez ok. 1 godz. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz