- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 2 małe ziemniaki
- 1 litr rosołu
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu ziołowego
- natka pietruszki
- 1 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
Wykonanie:
- Soczewicę namoczyć dzień wcześniej.
- Marchewkę zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić na małe kosteczki.
- W garnku roztopić olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę i całość smażyć ok. 2 min.
- Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, pokrojone ziemniaki, słodką i ostrą paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, całość smażyć ok. 2 min.
- Podsmażone składniki zalać rosołem i gotować ok. 15-20 min do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
- Całość zblendować.
- Udekorować obficie świeżą natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz