czwartek, 11 stycznia 2018

Krem z soczewicy

Składniki (porcja na 2 talerze zupy):
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 litr rosołu
  • sól i pieprz
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:
  1. Soczewicę namoczyć dzień wcześniej. 
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce, a ziemniaki pokroić na małe kosteczki.
  3. W garnku roztopić olej i masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę i całość smażyć ok. 2 min.
  4. Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, pokrojone ziemniaki, słodką i ostrą paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek, całość smażyć ok. 2 min.
  5. Podsmażone składniki zalać rosołem i gotować ok. 15-20 min do momentu kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Całość zblendować.  
  7. Udekorować obficie świeżą natkę pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz