sobota, 13 stycznia 2018

Ciecierzyca po bretońsku

Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kiełbasa
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyzki koncentratu pomidorowego (rozcieńczonego z wodą)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz 

Wykonanie:
  1. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. 
  2. Następnie dodać pokrojony drobno czosnek i pokrojoną kiełbasę. Całość przyprawić kminkiem, majerankiem i kolendrą. Wszystko podsmażyć.
  3. Dodać całą zawartość puszki z ciecierzycą, po zagotowaniu gotować przez ok. 2 min. Do brytfanki wlać passatę pomidorową oraz dodać pozostałe przyprawy (papryki, pieprz) i sól. Całość zagotować i pod przykryciem gotować przez ok. 10 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz