piątek, 6 listopada 2015

Sernikobrownie z malinami i jagodami


***
Sernik z malinami i jagodami na cieście brownie to najlepsze ciasto na świecie. Nie znam lepszego przepisu i nie wiem czy można upiec coś jeszcze smaczniejszego. Piekłam go już niezliczoną ilość razy, jednak dopiero do roku udało mi się go sfotografować. Smacznego :)
***

Składniki:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 kg sera na sernik
  • 150 g malin
  • 150 g jagód

Wykonanie:
  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  2. Utrzeć masło i ¼ szklanki cukru pudru, następnie dodawać pojedynczo 3 jajka, wystudzona czekoladę i na koniec przesianą mąkę.
  3. Ser wymieszać z ½ szklanki cukru pudru i 2 jajkami, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formę (najlepiej standardową na tartę z wysokim brzegiem) wyłożyć papierem do pieczenia. ¾ masy czekoladowej przełożyć do formy. Następnie wylać na nią masę serową. Na wierzch poukładać lekko odmrożone maliny i jagody. Resztę masy czekoladowej wyłożyć na samą górę, tworząc różnorakie kształty.
  5. Piec 180  ̊C przez 1 godzinę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz