***
Kolejny przepis z serii "na długie jesienne wieczory". Babka marchewkowa jest w moim domu od kilku ładnych lat, smakuje wyśmienicie ze szklanką ciepłego mleka z miodem. Dodatkowym atutem tego wypieku jest fakt, że podczas pieczenia w domu pięknie pachnie cynamonem. Smacznego :)
***
Składniki:
- 4 jajka
- 0,7 szklanki cukru brązowego
- 1,5 szklanki maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0,7 szklanki oleju
- 2,5 szklanki startej marchewki
- bakalie
Wykonanie:
- Marchewkę zetrzeć na tarce, najlepiej na drobnych oczkach.
- Jajka utrzeć z cukrem.
- Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Gdy całość będzie już wymieszana dodawać stopniowo olej.
- Na końcu do masy dodać starta marchewkę, kilka bakalii (ja dodałam odrobinę pokrojonej żurawiny) i dokładnie wymieszać.
- Całość pieczemy do suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170 ◦C. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz