poniedziałek, 19 października 2015

Babka marchewkowa


***
Kolejny przepis z serii "na długie jesienne wieczory". Babka marchewkowa jest w moim domu od kilku ładnych lat, smakuje wyśmienicie ze szklanką ciepłego mleka z miodem. Dodatkowym atutem tego wypieku jest fakt, że podczas pieczenia w domu pięknie pachnie cynamonem. Smacznego :)
***

Składniki:

  • 4 jajka
  • 0,7 szklanki cukru brązowego
  • 1,5 szklanki maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,7 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki startej marchewki
  • bakalie

Wykonanie:
  1. Marchewkę zetrzeć na tarce, najlepiej na drobnych oczkach.
  2. Jajka utrzeć z cukrem.
  3. Do masy jajecznej dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Gdy całość będzie już wymieszana dodawać stopniowo olej. 
  4. Na końcu do masy dodać starta marchewkę, kilka bakalii (ja dodałam odrobinę pokrojonej żurawiny)  i dokładnie wymieszać. 
  5. Całość pieczemy do suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170 ◦C. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz