poniedziałek, 19 października 2015

Kurczak z brokułem i serem w cieście francuskim



Składniki (na około 4 porcje):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • pół brokuła
  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 3 plasterki sera żółtego
  • kawałek sera camembert
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • 1 żółtko
Sos czosnkowy:
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
  1. Brokuł ugotować na miękko. Kurczaka doprawić i upiec w opiekaczu.
  2. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce i ponacinać z dwóch boków (tak aby porozcinane paseczki pokryły miejsce w którym będzie farsz). 
  3. Na środek ciasta położyć kawałki sera żółtego, następnie kawałki kurczaka i pokrojony brokuł. Na górę położyć kawałki sera camembert. Całość zawijać jak warkocz, czyli kłaść paseczki na farszu na zmianę.
  4. Zawinięte ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  5. Całość piec zgodnie z instrukcją znajdującą się na cieście francuskim.
  6. W międzyczasie można przygotować sos czosnkowy. Należy sprasować ząbek czosnku i dodać do wymieszanego jogurtu z majonezem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz