poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Sasanki z czekoladą

Sasanki



Składniki (na ok. 21 sztuk):

  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 20 g sezamu
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła  (w temp. pokojowej) 
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane i sezam zblendować, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
  2. Do suchych składników dodać pokrojone masło.  Całość zagnieść.  
  3. Na końcu dodać mleko i ugniatać wszystko ponownie.
  4. Ciasto odłożyć do lodówki na 15-30 min.  Po upływie tego czasu, masę rozwałkować na 5mm. Szklanką wykrawać ciastka.
  5. Piec 12-15 min.  w 170  ̊C, do momentu kiedy ciastka się zarumienią.
  6. Ciastka wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce i dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą za pomocą silikonowego pędzelka.  
      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz