Składniki (na ok. 21 sztuk):
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 20 g sezamu
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 3 łyżki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie:
- Płatki owsiane i sezam zblendować, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem.
- Do suchych składników dodać pokrojone masło. Całość zagnieść.
- Na końcu dodać mleko i ugniatać wszystko ponownie.
- Ciasto odłożyć do lodówki na 15-30 min. Po upływie tego czasu, masę rozwałkować na 5mm. Szklanką wykrawać ciastka.
- Piec 12-15 min. w 170 ̊C, do momentu kiedy ciastka się zarumienią.
- Ciastka wyjąć z piekarnika, ostudzić na
kratce i dekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą za pomocą
silikonowego pędzelka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz