Jest to moja ulubiona wersja zdrowszych ciastek, które idealnie nadają się na uczelnię czy do pracy. Są bardzo sycące i na pewno o wiele zdrowsze od batoników "fit" kupowanych w pośpiechu pomiędzy zajęciami
***
Składniki (na ok. 21 sztuk):
- 150 g mąki pszennej
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g masła (w temp. pokojowej)
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 100 g żurawiny
- 90 g orzechów włoskich
- 30 g słonecznika
- 10 g pestek dyni
- 20 g sezamu
- 6 sztuk suszonej moreli
- 30 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Orzechy i morele pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy, słonecznik, pestki dyni oraz sezam uprażyć na patelni.
- Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
- Masło utrzeć z cukrem, po chwili dodać jajko i dalej ucierać.
- Wymieszać masę maślaną z mąką. Dodać płatki owsiane, żurawinę, morele, orzechy, słonecznik, pestki dyni, sezam i kokos. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Formować ciastka o wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie je do niego dogniatać. Tak aby ciastka finalnie były grubości ok. 1 cm.
- Piec w 170 ̊ C przez 15-17 minut. Do momentu kiedy ciastka się zarumienią. Studzić na kratce. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Bardzo dobre ! Polecam :-)
OdpowiedzUsuń