poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Ciastka owsiane z bakaliami


Jest to moja ulubiona wersja zdrowszych ciastek, które idealnie nadają się na uczelnię czy do pracy. Są bardzo sycące i na pewno o wiele zdrowsze od batoników "fit" kupowanych w pośpiechu pomiędzy zajęciami
***

Składniki (na ok. 21 sztuk):

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g masła (w temp. pokojowej)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 100 g żurawiny
  • 90 g orzechów włoskich
  • 30 g słonecznika
  • 10 g pestek dyni
  • 20 g sezamu
  • 6 sztuk suszonej moreli
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3  łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Orzechy i morele pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy, słonecznik, pestki dyni oraz sezam uprażyć na patelni.
  2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać.
  3. Masło utrzeć z cukrem, po chwili dodać jajko i dalej ucierać.
  4. Wymieszać masę maślaną z mąką. Dodać płatki owsiane, żurawinę, morele, orzechy, słonecznik, pestki dyni, sezam i kokos. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  5. Formować ciastka o wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie je do niego dogniatać. Tak aby ciastka finalnie były grubości ok. 1 cm.
  6. Piec w 170 ̊ C przez 15-17 minut. Do momentu kiedy ciastka się zarumienią. Studzić na kratce. Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Źródło: Przepis pochodzi z tego bloga.



1 komentarz: