***
Placuszki z wykorzystaniem płatków owsianych i świeżych owoców to moje ulubione śniadanie. Najbardziej smakują mi z domowym masłem orzechowym i bananem. Możemy placki również polać miodem, jeżeli preferujemy maksymalnie słodkie śniadania. Smacznego :)
***
Składniki (na jedną porcję ok. 3-4 placuszki):
- 2,5 - 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 - 3 łyżki kefiru
- 1 jajko
- 3/4 dużego banana (reszta może posłużyć jako dekoracja)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- odrobina cynamonu (lub gorzkiego kakao)
Wykonanie:
- Płatki owsiane i siemię lniane zmielić w młynku.
- Do miski wbić cale jajko, dodać kefir, zmielone płatki i siemię lniane oraz ok. pół łyżeczki cynamonu. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Do miski wrzucić pokrojonego na plasterki banana i wmieszać go w całość (próbując go dodatkowo zmiażdżyć)
- Nagrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (lub jakiegokolwiek) i nakładać ciasto łyżką na patelnię, jak standardowe placki. Najlepiej smażyć je na niewielkim ogniu, wtedy banan ma czas się zrobić miękki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz